Шокове заморожування ягід

06.09.2022

Заморожені за технологією шокової заморозки ягоди та фрукти використовують як для вживання взимку в розмороженому вигляді, так і як сировину для кондитерського виробництва, приготування десертів і напоїв, а також для цілорічного виробництва конфітюрів.

В економічному плані шокове заморожування ягід, овочів та фруктів – високорентабельний бізнес. Ціна готової продукції взимку перевищує у кілька разів її собівартість, включаючи всі витрати на холодильні установки для заморожування та зберігання заморожених продуктів. Також технологія шокового заморожування дозволила налагодити експорт ягід, що швидко псуються, в будь-яку країну світу, оскільки за наявності необхідних холодильних контейнерів, продукція не псується тривалий час.

Технологія та переваги шокового заморожування ягід

Шокова заморозка – це ефективний спосіб підготовки ягід, фруктів та овочів до довгострокового зберігання без втрати їх органолептичних характеристик, смакових якостей та харчової цінності. Завдяки швидкому заморожуванню утворюються гострі кристали льоду, що руйнують м’якоть зсередини.
Для моментального заморожування без кристалізації потрібно забезпечити температурний режим -5…-18°С. Саме в такому діапазоні відбувається шокове заморожування ягід.

Саме в цьому і полягає особливість швидкого заморожування ягід – неприпустимо утворення кристалів льоду, але й не можна допустити виморожування вологи

Процес промислового заморожування ягід

    Весь процес складається з трьох основних етапів:

На першому підготовчому етапі сировину перебирають, очищають від сміття і видаляють гнилі та деформовані ягоди. Сік, що витік з них, може при заморожуванні послужити клеєм для комкування. Крім малини та полуниці, усі ягоди миють і висушують. Продукцію викладають на перфоровані поверхні. У деяких промислових лініях шокової заморозки ягід використовують конвеєрне решето. На решеті рівномірно розподілений продукт проходить процес миття, сушіння з обдуванням і переходить безпосередньо в морозильну камеру.

При швидкій заморозці ягоди повинні обдуватися з усіх боків або буквально ширяти в потоці морозного повітря відповідної температури. Тривалість цього процесу залежить від виду та розмірів ягід, а також від інтенсивності повітряного охолоджуючого потоку.

Зберігати заморожені продукти після шокової заморозки необхідно за тієї ж температури, коли вони заморожувалися, саме від -5 до -18°С. У жодному разі не можна допускати підтаювання. Потрібно забезпечити таку внутрішньоцехову логістику від заморозки до місця зберігання, при якій заморожена продукція не мала б контакту з більш теплим довкіллям.

технология шоковой заморозки ягод

Розморожування – не менш важливий етап цілого ланцюга отримання якісних ягід. Недотримання технології розморожування здатне перекреслити всі зусилля щодо заморожування та зберігання продукту. Ягоди розморожуються у вузькому температурному діапазоні +2…+4°С протягом 12 годин. Таке повільне розморожування дозволить зберегти органолептичні та смакові якості ягід.

Устаткування для швидкого заморожування ягід

Устаткування для шокового заморожування продуктів буває двох основних типів:

Компактні морозильні камери комерційного типу призначені для невеликих садівницьких господарств, ресторанів та кондитерських. Їхня продуктивність 60-300 кг/год.

Флюїдизаційні установки шокової заморозки призначені для дрібних продуктів, зокрема ягід. При цьому конвеєрні лінії також використовують з цією метою. Продуктивність промислової лінії шокового заморожування ягід досягає 30000 кг на добу.

Проєкт, монтаж та сервіс лінії шокового заморожування ягід

Компанія «Ралко Технік» – лідер на ринку України із впровадження інноваційних систем промислового холоду. Грамотний інженерний підхід та комплексна робота над об’єктом, від ретельного опрацювання проєкту до генерального монтажу з наступним сервісом – головна умова бездоганної та економічно вигідної роботи обладнання шокового заморожування ягід.

Компанія реалізувала безліч проєктів по всій країні, де успішно функціонують промислові лінії шокової заморозки. Ми допоможемо вам підібрати оптимальний набір обладнання за прийнятною ціною.

Поділитися

Інші публікації