Системи утилізації та рекуперації тепла

06.09.2022

Безкоштовне опалення та гаряча вода – бонус холодильного обладнання

У світлі світових тенденцій в галузі енергозбереження викид теплової енергії зовнішніми модулями холодильників просто в атмосферу вважається недоцільним витрачанням грошей та ресурсів. Тепло від торгово-промислового холодильного обладнання за допомогою рекуператорів можна використовувати для опалення та гарячого водопостачання

Опалювальний сезон в Україні триває півроку. Протягом цього періоду великі супермаркети, ресторани, їдальні, підприємства харчової промисловості та інші виробничі об’єкти, що використовують потужне холодильне обладнання, витрачають колосальні гроші на опалення та підігрів води для ГВП. Системи рекуперації тепла дозволяють скоротити ці витрати як мінімум на 40-50%, а в деяких випадках взагалі їх виключити.

Обладнання для рекуперації тепла від холодильних установок дозволяє не скоротити енергоспоживання агрегатів, а використовувати побічну теплову енергію для інших цілей. У цьому є економічний ефект від застосування рекуператорів.

Принцип роботи та види систем рекуперації тепла

З точки зору термодинаміки існує два способи відбору тепла від конденсатора холодильної машини:

У першому випадку у холодильному контурі необхідно встановити ще один теплообмінник. Це дає можливість утилізувати до 20% тепла, що скидається холодильником. При цьому використання стисненого перегрітого холодоагенту дозволяє нагріти повітря або воду до 80-90°С.

Другий варіант дозволяє знімати набагато більше теплової енергії. Але це тепло буде низькопотенційним, тобто підігрів повітря чи води може бути лише до 30°С.

У найпростішому виконанні використовують два конденсатори з ручним перемиканням – один зовні для теплої пори року та другий усередині для зими. У більш складних варіантах використовують автоматику та один конденсатор із різноспрямованими каналами відведення тепла – на рекуператор чи назовні.

Одним із інноваційних рішень, впроваджених компанією «Ралко Технік», стала система рекуперації та утилізації тепла із транскритичним циклом на вуглекислому газі. Такі рекуператори CO2 дозволяють нагрівати воду до високих температур (понад 80°С) з подальшим її використанням в опаленні, ГВП або в технологічних цілях.

Утилізація та рекуперація тепла у промисловості – від проєкту до віддаленого контролю

Компанія “Ралко Технік” запровадила понад 400 власних проєктів холодильного обладнання та систем утилізації тепла від нього. Ми пропонуємо комплексну послугу “під ключ”, що дозволяє запланувати установки для рекуперації теплової енергії ще на етапі проєкту. Завдяки грамотному інжинірингу ви зможете заощадити не лише на енергоресурсах, а й на інвестиціях у своє холодильне обладнання.

Кожен із 12 наших інженерів має досвід роботи з останніми новинками у галузі промислового холоду в Європі та США. Це дозволяє нам пропонувати нестандартні рішення та гарантувати бездоганну роботу агрегатів під пильним віддаленим моніторингом.

Поділитися

Інші публікації