Технології прекулінгу та гідрокулінгу.

31.03.2025

Україна перспективна для вирощування ягід та овочів. За даними Державної служби статистики, 2024 року експорт плодово-ягідної продукції зріс майже на 50 %. Незважаючи на російську військову агресію, українські компанії і далі розширюють свою присутність на світовому ринку ягід. Крім того, третій рік поспіль, завдяки державній підтримці, успішно працює грантова програма дотацій на вирощування плодово-ягідних та горіхоплідних культур. Тому не дивно, що минулого року Україна стала чемпіоном світу за темпами зростання експорту ягід серед країн світу за підсумками перших п’яти сезонів. Очевидно, ягоди можуть принести виробнику чималий прибуток, якщо вчасно подбати про зібраний урожай. Зробити це допоможуть технології попереднього охолодження прекулінгу та гідрокулінгу.

Прекулінг: особливості технології та переваги для виробників.

Охолодження – один з основних способів збереження якості ягід,фруктів та овочів. Однак попереднє охолодження часто недооцінюють.
Попереднє охолодження плодів – прекулінг – це процес швидкого зниження початкової (післязбиральної) температури плодів до температури, необхідної для наступних технічних дій (транспортування, короткочасного або тривалого зберігання).
Якщо продукцію реалізовують одразу, з поля, то потреби в попередньому охолодженні немає.
Чому попереднє охолодження настільки важливе? Швидке зниження температури плодів після збирання – це
перший крок до успіху. Чим швидше температура плодів після збирання знижується, тим довше ягоди та фрукти зберігають свої смакові властивості та зовнішній вигляд.
А максимальний термін зберігання ягід – 4 години після збирання. На відміну від яблук, ягідні та кісточкові
культури дуже чутливі до перепадів температури.
Дослідження продемонстрували, що якщо процес попереднього охолодження фруктів, ягід та овочів відкласти на одну годину, то термін зберігання скоротиться на одну добу. Тому свіжозібрані плоди обов’язково потрібно попередньо охолодити відразу після збирання.

Компанія РалкоТехник пропонує виробникам ягід, фруктів та овочів декілька рішень для попереднього охолодження, які застосовуються відразу після збирання врожаю.

Прекулінг.

Процес охолодження відбувається завдяки примусовому прискореному проходженню холодного повітря крізь продукцію до необхідної температури завдяки системі вентиляції.

precooling berries

Адже, коли забрати з продукції зайве тепло, тоді її якість гарантовано підвищиться. Якщо в ящик з ягодами після
попереднього охолодження помістити датчик, то температура буде однакова скрізь: і на поверхні, і на дні.
А це дуже важливо, наприклад, для успішної співпраці з торговельними мережами.
Прекулінг значно знижує інтенсивність дихання плодів, що збільшує термін їхнього зберігання. Завдяки прекулінгу сповільнюються біохімічні реакції у клітинах і, як наслідок, зменшуються втрати поживних речовин та води. 

precooling berries

Також цей процес допомагає запобігти розвитку грибкових і бактеріальних інфекцій на свіжих плодах.
Фрукти, ягоди та овочі після прекулінгу мають значно свіжіший вигляд на полицях магазинів, ніж продукти,
які розмістили для продажу без попереднього охолодження. Зрештою, це підвищує рентабельність транспортування, подальшого зберігання та реалізації продукції.
Завдяки позитивному впливу на свіжі плоди технологію прекулінгу успішно використовують в Європі.
Також вона набуває все більшої популярності в Україні.

В установках прекулінгу рекомендовано використовувати тару, стінки якої не заважають проходженню повітря між продукцією. Установки прекулінгу, які пропонує компанія
«РалкоТехник», мають перевагу. На дні та на зовнішній стороні установки прекулінгу є ущільнювач, що працює,
як присоска. Завдяки цьому плоди щільніше розміщуються в тарі, і якісніше відбувається проходження повітря крізь ягоди на палеті.
Компанія «РалкоТехник» постійно вдосконалюється, збільшуючи потужності вентиляторів, які прокачують повітря крізь усю ягоду, навіть якщо вона розміщена в тарі, відмінній
від перфорованої. 
Залежно від технічного рішення, пропускна спроможність установок для прекулінгу може коливатись від
250 до 4000 кг на годину.

Гідрокулінг: сутність технології.

Гідрокулінг – результат співпраці «РалкоТехник» із європейським партнером-виробником. Це інженерне рішення для майже миттєвого охолодження фруктів та ягід у гідротунелі, де крижана вода знижує температуру плодів, та зберігає їхню свіжість.
Особливо технологія гідрокулінгу ефективна для кісточкових, таких як черешня, вишня, персик. Іноді за допомогою гідрокулерів охолоджують цукрову кукурудзу.

Gidrocooling
Gidrocooling

Кісточкові, а також деякі примхливі овочі, надзвичайно вразливі до нещадної спеки та зволікань під час збирання. Вони швидко в’януть, псуються, завдаючи втрат виробникам.
Кожна хвилина очікування на сонці призводить до зневоднення, зморщування, потемніння стебел та втрати
дорогоцінної ваги. Плоди тьмяніють.
Порятунком стає процес гідроохолодження, здатний зберегти свіжість і зовнішній вигляд плодів.
У гідротунелі використовується крижана вода для відведення тепла від продукції за допомогою системи закритої циркуляції води, яка економно витрачає енергію і воду.

Типи гідрокулерів.

Є декілька типів гідрокулерів.
Гідрокулери тунельного типу для палет, на яких завантажені ящики (перфоровані «бананки») із продукцією.
Перевага цього типу полягає в тому, що навантажувач ставить палету одразу на конвеєрну стрічку гідрокулера з однієї сторони, а через декілька хвилин з іншої сторони ця сама палета виходить вже з охолодженою продукцією.


Гідрокулери тунельного типу для ящиків із продукцією, які привозять із поля.
З однієї сторони гідрокулера працівники завантажують ці ящики. З іншої сторони охолоджена продукція в
ящиках вивантажується, встановлюється на палету і транспортується в камеру для очікування відвантаження.


Гідрокулери статичного (кабінетного) типу для палет, на яких завантажені ящики (перфоровані «бананки») із продукцією. Зручність цього типу гідрокулерів полягає в тому, що навантажувач ставить від 1 до 3-х палет в один ряд у середину пристрою, потім закривається завісою, і всередені відбувається охолодження крижаною водою.

Усі типи гідрокулерів зручно розміщувати або на відкритій рампі для зручності під’їзду навантажувача, або у приміщенні, куди є вільний заїзд навантажувача з товаром.
Для зручності використання більш розповсюджених палет розмірами 1200 х 800 мм компанія «РалкоТехник» може виконати індивідуальне замовлення під розміщення
одразу 3-х палет стороною завантаження 1200 мм.
Основа гідрокулера – тунель і корпус, а також теплообмінник – виготовлені з нержавіючої сталі марки AISI316L, що гарантує не лише довговічність установки, а й бездоганну
відповідність найсуворішим вимогам харчової, гігієнічної та фармацевтичної промисловості.

Холодильне обладнання, що живить гідрокулер прохолодою, зібране виключно з європейських комплектуючих, кожен елемент якого підтверджено українськими та європейськими сертифікатами якості стандарту ISO 9001. Теплообмінне обладнання холодильної частини ретельно підібране та адаптоване для безперебійної роботи навіть в умовах спеки.
Пропускна спроможність гідрокулерів становить від 1000 до
3000 кг/год.

«РалкоТехник» спеціалізується на розробці та впровадженні промислових холодильних систем для виробників і трейдерів
агропромислової продукції. З нами співпрацюють аграрні підприємства, торговельні мережі, логістичні центри, м’ясопереробні підприємства та інші бізнеси, для яких критично важливою є відповідність санітарним
нормам, стандартам енергоефективності та екології.
Одним із важливих аспектів нашої роботи є те, що ми маємо досвід впровадження різноманітних рішень саме для виробництва, обробки та зберігання плодово-ягідної продукції на об’єктах різного масштабу: від малих агрокомпаній до великих агрокомплексів і логістичних центрів.
Розробляємо індивідуальні проєкти, що відповідають специфічним вимогам клієнтів. Окрім цього, пропонуємо широкий спектр послуг: від проєктування і монтажу холодильних систем – до їхнього обслуговування та модернізації


Поділитися

Інші публікації