Що таке шокове заморожування?

06.09.2022

Глибока швидка шокова заморозка полягає у швидкому зниженні температури продукту до -5…-18°С за допомогою нагнітання холодного повітря. Що ж нам дає шокове заморожування? Завдяки такій технології вдається не тільки подовжити термін зберігання продукції, а й зберегти її органолептику, смакові характеристики та харчову цінність після дефростації (розморожування).

Шокове заморожування – найкращий спосіб зберегти фрукти, овочі, напівфабрикати та готові страви

Шокове заморожування – це найбезпечніший і найвигідніший спосіб довгострокового зберігання сирих м’ясних і рибних продуктів, напівфабрикатів, плодоовочевої продукції та навіть готових страв, які після правильного розморожування не відрізняються від свіжоприготованих.

Під час заморожування будь-якого продукту, чи то овочі, фрукти, м’ясо або тісто, утворюються гострі кристали льоду. Немов ножі вони розрізають зсередини продукт, який після відтавання втрачає свої смакові якості.
Принцип же роботи обладнання для шокового заморожування дуже простий і ефективний. Під час шокового заморожування відбувається настільки швидке заморожування продукту до однорідного льоду, що гострі кристали не встигають розвинутися і порушити цілісність тканин зсередини.

Шокове заморожування застосовується для різних продуктів:

Шокове заморожування готових страв використовується в кейтерингу, коли необхідно в найкоротший час накрити великий виїзний банкет. За допомогою дефростера, страва розморожується і нагрівається до необхідної температури без втрати своєї якості та смаку.

Технологія шокового заморожування

На відміну від класичного заморожування продуктів у морозильних і холодильних камерахколи охолодження триває 2-2,5 години, технологія шокової заморозки заснована на миттєвому зниженні температури до екстремальних значень -5…-18°С.
Установки шокової заморозки оснащуються системою динамічного охолодження – вентиляторами, які обдувають продукт і миттєво відбирають з нього тепло, охолоджуючи до необхідної температури. Існує два основних типи установок шокової заморозки.

Комерційне обладнання для ресторанів і невеликих цехів при фермерських господарствах. Це здебільшого шафа шокового заморожування, куди заморожуваний продукт поміщається на перфорованих поверхнях у стелажах.
Промислові лінії шокового заморожування лінії шокової заморозки ягід або фруктів. Вони можуть бути конвеєрні з тунельною морозильною камерою, люлечні для запакованої продукції, флюїдизаційні для ягід і дрібно нарізаних продуктів або спіральні для готових страв і напівфабрикатів.

Важливо не тільки правильно заморозити продукт, а й забезпечити його зберігання при такій самій температурі, при якій він був заморожений. При цьому неприпустимим є підтавання, а отже, з внутрішньої логістики мають бути виключені теплі зони.

Проектування, монтаж і запуск камер шокової заморозки

Послуги компанії “Ралко Технік” – це комплексне рішення при проєктуванні, виборі обладнання, монтажі та сервісному обслуговуванні установок промислового холоду. Ми гарантуємо грамотний проєкт, підбір оптимальних для вас агрегатів, монтаж, запуск і подальший сервіс.

Серед реалізованих нами в Україні проєктів камер шокового заморожування впроваджено чимало інноваційних рішень, які дали змогу на чверть скоротити енерговитрати, знизити собівартість готової продукції та зробити її більш конкурентною.

Для більш детальної інформації звертайтеся до менеджерів компанії Ралко Технік вже сьогодні!

Поділитися

Інші публікації